zondag, februari 10, 2008

met de Minsk naar Cambodia?

Wij zijn op 8 februari Cambodia binnengekomen. Onze bedoeling was om Cambodia te ontdekken met onze Minsk maar enkele custom mannetjes hebben daar anders over beslist. Eenmaal aangekomen aan de grens van Vietnam naar Cambodia langs de Mekong, ging het eerst onverwacht vlot, onze pasporten werden afgestempel en wij richting "border cross checkpost". Deze man bekijkt onze moto niet al te sympatiek en belt iemand op. We wachten efkes en al snel komt een vertaalster aangelopen. Blijkbaar een probleempje om de moto zomaar in Cambodia binnen te rijden...we moeten eerst langs customs passeren.
Bij customs is het zeer druk vandaag, het is de eerste werkdag na het Tet festival en dit moet eens goe gevierd worden met de collegas. Wij groeten de mannen met ons beste "chuc mung man moi", happy nieuwjaar om de sfeer positief te kleuren. Ze vinden dit super en al snel wordt ons een pint aangeboden. We nemen de tijd en proberen de tension te verlagen vooralleer over de moto te beginnen. Onze papieren zijn niet in orde, tis te zeggen de moto is nog steeds ingeschreven op naam van een Vietnamees (kan ook enkel op naam van Vietnamees staan) en zonder officiele toestemming van die man geofficialiseerd door Hanoi customs kunnen we de grens niet over.
Tis de moment om ons zelfgemaakt officieel illegaal document "Permission for export" boven te halen. We zien aan hun blikken dat ze op zoek zijn naar dit soort van document maar ze willen weten wie van customs dit document heeft opgesteld. Ze kunnen niet goe lezen wie de stempel heeft ondertekend. Gedurende 3 u proberen we met veel geduld allerlei pistes om toch onze Minsk over de grens te krijgen...extra fee, service customs fee,.... tot uiteindelijk 100 dollar op tafel....ma tevergeefs het wil nie lukken en het zal vandaag nie lukken....we zijn alletwee pissed en willen wel eens efkes onze opgestapelde frustratie van de laatste uren uitschreeuwen... in de plaats parkeren we onze Minsk achterin bij de customs en sleuren we onze baggage richting Cambodia.
We vertikken het de scootertaxi te nemen en werken onze woede uit door het sleuren van onze zware baggage over een paar kilometers tot het Cambodiaanse immigratie kot.
Eenmaal de Cambodia visa geregeld, krijg ik een speedbootje te pakken dat ons naar Phnom Penh scheurt over de Mekong. De afkoeling op het water doet deugd. Met de taxi rijden we tegen zonsondergang de hoofdstad binnen. Tijdens het uur taxirit missen we ons machien al...we zien aan het landschap dat Cambodia ons veel avontuur te bieden heeft. Dit avontuur zonder moto zien we niet zitten...

Het is nen klotedag geweest. Tijdens onze lunch/dinner komen vele kinderen en volwassen zonder armen en benen aan onze tafel bedelen. Al snel beseffen we nogmaals wat voor verwende kids we zijn en het geluk dat we hebben door beboren te zijn aan onze kant van de planeet. We vergeten op een paar minuten nze klotedag...

Geen opmerkingen: