zondag, februari 10, 2008

Mekong Delta


Vanuit Nha Trang blijven we langs de kust en bollen we zuidelijk via Mui Ne - Long Hai tot Ho Chi Min city.

We zijn zelf een beetje verrast, maar beseffen als we aankomen in Nha Trang hoe weinig strand-relax dagen we tot nu toe genomen hebben tijdens ons jaartje reizen. Het wordt tijd daar verandering in te brengen en ons languit te installeren met ne dikke vette cocktail on the beach in Mui Ne. Ik ben normaal totaal niet aan strandvakanties...maar hier geniet ik super van...en Ebru is natuurlijk in de wolken dat ze haar bikinilijn kan bijwerken. Mui Ne is het kite-surf paradijs van Azie, maar door ons zeer intens actief reizen, kom ik niet in de verleiding om voor een paar dagen met de wind te spelen/vechten. Vanop mijn luie kont bewonder ik de leergierige studentjes op het strand hoe ze erin slagen de kite te trotseren. Wijzelf hebben echter enkel noot aan lekker verse krab, banana shake, ipod, een goe boek, zon en t'zeeken.

Te snel geven we onze rust in Mui Ne op, op zoek naar ongerepte stranden meer zuidelijk...we vinden ze jammer genoeg niet. Tussen Mui Ne en Ho Chi Min zijn contractors druk in de weer een massa resorts neer te planten. We zijn kwaad op onszelf dat we nie wa langer gebleven zijn maar beloven onszelf meer van dat goeds lekker lui strand met veel dikke lekkere crab en kreeft voor geen geld.

De Mekong delta is het gebied in zuid Vietnam waar de fameuze Mekong rivier na bijna 5000km zich opsplitst in allerlei vertakkingen (delta) voordat ze uitmondt in de Chinese zee. De delta is een immens netwerk van piepkleine tot reusachtig brede kanalen, 1000den brugjes uit bamboe of beton, overzetboten om elke hoek,.... Het water van de mekongrivier is cruciaal voor de rijstbouw. Overal zijn boerkes druk in de weer hun velden te wieden, om te ploegen met den buffel op kop, water overpompen,...het is een drukke bezigheid. Van ver worden we gegroet en uitbundig toegejuichd door de kinderen die hun ouders een handje helpen.

In Tra On varen we bij zonsopgang tussen de floating markt. Er is hier geen toerist te bespeuren. De mensen zijn zeer enthousiast dat wij 2 toeristen hun marktje komen bewonderen. Al snel wordt ons nen sappige watermeloen aangeboden... smullend worden we verder gepedeld tussen de vele bootjes. Om de kopers het gemakkelijker te maken, hangen de verkopers hun aanbod van groenten en fruit op aan een grote bamboestok. Op die manier kan je van ver zien waar je patatten, selderij en carotten kan vinden. Wij genieten met kleine oogjes van dit schouwspel.

Op onze tochtjes op de moto door de delta rijden we langs onverharde baantjes, heel onstabiele brugjes door 'het leven zoals het is' in de mekong delta. De sociale activiteit in de dorpjes is vooral kaarten, gokken en hanengevechten. Tís zondag vandaag en blijkbaar staat er een groots gevecht gepland tussen 2 prijsbeesten. Juist op het moment wij arriveren in het dorpje waar een 50 tal mannen al kierend in een kring rond iets staan, valt de laatste vuistslag. Ik spring nog net van de moto om te zien wat er te gebeuren staat, maar 1 van de hanen valt om en begint te spartelen in het rond. Het plein is vol emotie....ik heb gewonnen! Fuck, verloren! De verliezer zit gehurkt volledig ontgoocheld voor zijn spartelende haan... Het is me iets bizar...vechten...zowel hanengevechten, boksen,.... ik heb er nooit de fun van gesnapt. Hier in Vietnam zien we langs de weg vele mensen die vechthanen kweken in een bamboekooi.

Vanuit Can Tho vertrekken we richting de grens met Cambodia. Om nog onbekende redenen arriveren we 2 uur na ons vertrek weer zeer nabij de plaats waar we vertrokken zijn. 2de keer lukt beter, eerste keer blijkbaar nen afslag gemist in al ons grens oversteek excitement...kan gebeuren...maar is ons eigenlijk zelfs op die vele 1000den kilometers nog nooit overkomen...

De Chau Doc grensovergang ligt aan de mekong en wordt genomen door vele toeristen per boot. Ongeveer niemand krijgt het in zijne kop deze grensovergang overland te nemen. De zandweg langs Cambodia zijde is namelijk in zeer slechte staat. Wij wagen het erop en hopen onze Minsk binnen te krijgen voor een nieuw maandje avontuur.

Is het verhaal met Minsk over? Geraken we de grens over met de Minsk? een beetje geld onder tafel, moet toch lukken?....

Geen opmerkingen: